ROP (Prematüre Retinopatisi Tanı ve Tedavi Merkezi)
19 Aralık 2023

                                                                                                                     

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ (ROP) TANI VE TEDAVİ MERKEZİ

     ROP erken doğan bebeklerde gözdeki ağ (retina) tabakasındaki damar gelişimi tamamlanmadığı için anormal damar gelişimleri oluşur ve bunun sonucunda körlükle sonuçlanabilecek kanama, skar dokusu ve retina tabakalarında ayrılma (retina dekolmanı) gelişebilir. Fakat bu anormal damarlar çoğunlukla geriler, bebeklerin sadece yaklaşık % 10’unda tedavi gerektirecek kadar ilerleme olur.

     ROP genellikle 32 haftadan küçük ve 1500 gr altı düşük doğum ağırlıklı doğan bebeklerde görülür. Doğum sonrası küvözde ek oksijen tedavisi gerektiren bebeklerde risk daha yüksektir.

     Bu nedenle 32 haftadan küçük ve 1500 gr altı doğan tüm bebekler ile 32 haftadan büyük ve 1500 gr üstü doğmasına rağmen kardiyopulmoner destek tedavisi uygulanmış veya “bebeği takip eden klinisyenin ROP gelişimi açısından riskli gördüğü” erken doğan bebeklerin doğumdan sonraki 4-6 hafta içinde (en erken 30. haftada) ROP tarama muayenesi yapılmalıdır*. Bu muayeneler sonrası ROP tanısı konulan bebekler evrelerine göre gerekli aralıklarla retinal damar gelişimi tamamlanana kadar takip edilmektedir. Tedavi gerektiğinde altın standart lazer tedavisi olmakla birlikte, lazer yapmanın mümkün olamadığı bazı durumlarda göz içine anti-VEGF enjeksiyonu da yapılması gerekebilmektedir.

     Hastanemiz ROP tanı-tedavi merkezimizde ROP taramaları ve tedavileri pediatrik oftalmoloji ve retina birimlerinin işbirliğinde geniş bir doktor grubu tarafından yapılmaktadır. Prematüre doğan ve göz taraması gerektiren tüm bebekler, doğum sonrası 4-6. haftadan başlayarak retina taramaları gereken sıklıkta yapılıp tamamlandıktan sonra 1. yaştan itibaren 5 yaşına kadar yıllık düzenli takipleri de ROP polikliniğimizde yapılmaktdır.

     ROP merkezimizde tanı ve tedavi için kullanılan lazer uyumlu indirekt oftalmoskop ile ROP tedavisinde kullanılan 810 nm diode lazer cihazlarımız mevcuttur. Merkezimiz, damar gelişiminin takibi ve yapılan tedavilerin etkisinin objektif olarak değerlendirilebilmesi için gerekli olan istemini yapmış olduğumuz dijital renkli fundus görüntüleme cihazının yakında gelişi ile ROP tanı, takip ve tedavisindeki deneyimini daha da ileriye taşıyacaktır.

     Hastanemizde Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde, Yenidoğan uzmanı ve Çocuk Hastalıkları uzmanı tarafından yüksek riskli olduğu değerlendirilen yenidoğanlarda ROP taraması yapılmaktadır. ROP Tanı ve Tedavi Merkezi hafta içi SALI günü Göz Laboratuvarında 11:00 - 17:00 saatleri arasında da tedavi süreci gerçekleşmektedir.
 
                                                         rop2.JPG      rop3.JPG

 

                                                                                 İSTANBUL ilinde ROP PREMATÜRE RETİNOPATİSİ TANI ve TEDAVİ MERKEZLERİ 

İSTANBUL T.C. SB. SBÜ. ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİKonum ve Ulaşım Tüm Özellikli Hizmetleri Gör
İSTANBUL T.C .SB. SBÜ. ŞİŞLİ HAMİDİYE ETFAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİKonum ve Ulaşım Tüm Özellikli Hizmetleri Gör
İSTANBUL T.C. SB. MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİKonum ve Ulaşım Tüm Özellikli Hizmetleri Gör
İSTANBUL T.C. SB. SBÜ. KARTAL DR.LÜTFİ KIRDAR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİKonum ve Ulaşım Tüm Özellikli Hizmetleri Gör
İSTANBUL T.C. SB. SBÜ. KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİKonum ve Ulaşım Tüm Özellikli Hizmetleri Gör
İSTANBUL T.C. SB. SBÜ. DR. SADİ KONUK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİKonum ve Ulaşım Tüm Özellikli Hizmetleri Gör
İSTANBUL T.C. SB. SBÜ. İSTANBUL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİKonum ve Ulaşım Tüm Özellikli Hizmetleri Gör
İSTANBUL T.C. SB. SBÜ. ZEYNEP KAMİL KADIN VE ÇOCUK HASTALIKLARI EAH.Konum ve Ulaşım Tüm Özellikli Hizmetleri Gör